петак, 6. новембар 2015.

Razlika između usvajanja i učenja jezika



Učenje jezika nije isto što i usvajanje jezika.

Usvajanje drugog jezika je uglavnom nesvestan proces u kom dete bez dodatne nastave, slušajući i imitirajući savlađuje jezik (slično procesu usvajanja maternjeg jezika) koji se koristi u njegovom okruženju. Ukoliko ne živite na engleskom govornom području, Vaše dete može usvajati engleski kroz razgovore i igru sa članovima porodice, preko slikovnica, edukativnih igrica, crtanih filmova i sl.

Učenje drugog  jezika predstavlja svesnu radnju koja zahteva poseban napor. Priliku za učenje drugog jezika dete može iskoristiti i u okviru predškolskog obrazovanja gde bi trebalo da se navikne  na novi jezik, proširi fond reči i tako dobije „temelj“ za učenje jezika u kasnijem periodu.

Ukoliko ustanova predškolskog obrazovanja u svom programu ima engleski jezik jednom ili dva puta sedmično, idealno bi bilo da kombinuje usvajanje i učenje jezika. Ukoliko je engleski zastupljen svakog dana, program bi trebalo da podstiče usvajanje jezika i da se mnogo manje oslanja na proces učenja. (“Deca bi trebalo da budu izložena ciljnom jeziku tako da se jezik spontano usvaja a ne svesno uči” Evropska komisija, 2011)

Нема коментара:

Постави коментар